Category Archives: Baby Stimulation

Bertambah Lagi Ahli Keluarga Kami !

Alhamdulillah! Pada 3 Mei 2013 yang lalu, saya telah pun selamat melahirkan zuriat kami yang ke-4. Anakanda putera, yang menjenguk dunia tepat jam 7.13 pagi di Hospital Sg. Buloh itu dilahirkan secara normal dengan berat 2.67kg. Bertambahlah lagi bilangan ahli keluarga kami, dari 5 ke 6 orang.  Bertambah riuhlah rumah kami selepas ini. Dan syukur sekali lagi, seperti 2 kelahiran sebelumnya, Rania dan Raisya(Bree) tiada prosedur episiotomi dilakukan. Jadi senanglah nak menjaga luka nanti :)

Saya catatkan kronologi detik-detik kemuncak sebelum kelahiran sebagai kenangan kami:-

5.00 pagi: Memang sejak di akhir-akhir fasa kehamilan, sering terjaga awal pagi kerana rasa kurang selesa. Terus bersiap-siap untuk solat Subuh

5.30 pagi: Tiba-tiba rasa sakit yang lain macam. Bila tengok jam, sah 5 minit sekali. Hati dah mula berdebar-debar. Takut pun ada. Terus kejutkan suami. Kuatkan diri untuk bertahan sehingga masuk waktu Subuh. Dalam pada itu, siap-siapkan barang untuk last minute preparation.

6.00 pagi : Selesai solat Subuh, kami terus bertolak ke hospital. Ambil masa hampir setengah jam juga untuk sampai disana. Kenderaan sudah mulai banyak di atas jalan. Owh ya, pagi itu, hujan turun dengan lebat. Perjalanan yang sepatutnya mengambil masa hanya 30 minit, terpaksa drag hingga 40 minit. Dalam perjalanan, sakit kuat mula terasa, memang dah tak tertahan waktu ini, rasanya macam mahu terus terbang ke hospital.

6.40 pagi : Sampai dihospital, terus masuk ke bilik khas untuk diperiksa dahulu sementara menunggu suami untuk mendaftar. Bukaan sudah 6 cm. Terus ditolak masuk ke labor room. Sakitnya sudah memuncak namun ketuban masih belum pecah.

7.00 pagi : Bukaan kini sudah 8-9 cm, kelihatan suami masuk ke labor room. Setia dia menemani saya disisi dengan tangan digenggam kemas sambil mulutnya tak henti-henti memberi kata-kata semangat supaya terus bertahan. Memandangkan ketuban masih belum pecah, nurses decide untuk pecahkan secara manual.

7.13 Pagi : Setelah berhempas pulas menahan sakit dan meneran sekuatnya, akhirnya lahirlah putera kami melihat dunia. Dapat dengar dia menangis dengan kuat selepas ianya dikeluarkan. Fuhh..rasa lega sangat bila semuanya selesai.

Sejurus selesai memotong tali pusat, anak kecil itu, diletakkan diatas dada saya, untuk skin  to skin contact. Tujuannya adalah untuk initiate bonding dengan anak. Baby pun senyap je, diam tak bergerak macam tidur. Beberapa minit selepas itu, saya terus menyusukannya untuk stimulasi penyusuan pertama.

Alhamdulillah, segala-galanya telah dipermudahkan. Tiada koyakan, tiada episiotomy dan tiada jahitan, Kedua kami sihat dan dibenarkan pulang pada petang itu juga. Syukur kami sekeluarga padaNya dan terima kasih pada suami tercinta yang sangat setia menemani sehingga semuanya selesai.

Newborn- SayangDisayang Homeschool10 minit selepas kelahiran

 Breastfeeding- SayangDisayang HomeschoolPenyusuan Kali Pertama

Newborn - SayangDisayang HomeschoolA Gift From Heaven – Semoga jadi anak yang soleh ya :)

SayangDisayang HomeschoolPapa dengan Puteranya, Fateh Al-Azeem (Penakluk Yang Hebat)

Home made flash card

Salam semua,
Kabare ? Waras ?  hehe sesekali cakap jawa pulak (2, 3 butir je yg paham pun 😀 , kalo org jawa betul tanya balik mau melpong di bueknyo.. )

Sekarang ni, tengah struggle nak siapkan kad imbas jawi untuk anak. Selalu jumpa Alphabet Roman je kan. Jawi macam tak jumpa pulak. Mungkin ada cuma belum berjumpa. Ada ternampak hari tu tapi tak boleh nak buka tengok,  jadinya tak puas hati lah.. so dapat idea buat sendiri. Ilham sekarang dah pandai Aa, Ba, Ta sampai Ya. Kiranya kad imbas ni untuk adik-adiknya lah pulak. Caranya senang je. Tapi tak dapat nak upload gambar lagi sebab belum betul-betul siap. Tinggal proses terakhir je lagi iaitu untuk laminate paper bagi dia tahan lama. Nanti dah siap saya cuba uploadkan sekali dengan printable jawi tu ye, so senang korang nak download. Tu aje lah buat masa ni, nanti saya kongsi cerita tentang kad imbas lagi ye..

Jaga Diri..

Tips on Baby’s Brain Stimulation

Ok, let’s move on with baby’s brain stimulation. Yes, I mean after birth right up to her early childhood.. :)

There are several environment stimulatory factors that play very important role to maximize baby’s brain performance. Here I list down some of the factors as mentioned :-

  • Material environment – for example, select age-appropriate toys.
  • Social experience – which include personal contact, social interaction between the child and others and expression of affection.
  • Didactic experience – which is through explanations, demonstration or introduction to varying situation to the child.

You can also try to do this stimulation activity which help in cell connections and pathway that are essential for optimal brain functioning and performance.

For visual development
Babies cannot see well at birth but the control of vision is developing rapidly. In first few months, your baby’s eye can only see object within 8-12 inches away but gradually achieve adult’s vision at the age of 4.

What you can do
Nerves cell in young baby highly respond on red and white color. So use moving object and swing it slowly from side to side. What happen here is, her brain will gathers information about the light-dark contrast areas which will be coded in her nerve cell. This is critical process that lays a foundation for further intellectual development.

Visual stimulation can help to create connection between brain’s nerve cell which in turn improve curiosity and attentiveness for longer span.


Source : Anmum Lacta

Tips on Unborn Baby’s Brain Stimulation

So it’s positive ! confirmed !!!.. Congrats my dear, you’ll be having an (or more than 1) angel  in 9 months to go. But don’t wait until she’s out, you can start from now to stimulate her brain development. Ok, let’s move on.

Baby’s brain start to form as early as 3rd week of pregnancy. Neuro-scientists have found that the “wiring” of the brain begin before birth. This is the path that drives the explosion of learning that occurs immediately after birth. We can optimize their potential by giving them right stimulation even before they were born.

  • Read, talk and sing to them – unborn babies can hear clearly at 20 weeks. Studies conclude, playing music to babies in early years help to bridge the connection between thoughts and information level. It will eventually stimulate the brain’s alpha waves, creating a feeling of calm. Research also found that they can remember the music or song you play up to 1 year after birth. So play your favourite music regularly and sing to them, as your voice will calm the baby later. For Muslims, it is strongly recommended to recite 3 verses (surah) of Quran during your pregnancy. Surah Maryam, surah Yusof and surah Lukman.
  • Massage belly – respond to your baby’s kick by pressing gently back.  
  • Chill and Be Happy – Yes, be happy or be in good mood always. Whatever your feeling is, it will affect directly to the baby inside. Too much stress never do any good for baby’s developing nervous system. 

So mommies please, please and please take good care of yourself during this period of time and enjoy your 40 weeks of beautiful moment with her .. ~ Cheers.

PS: Technorati Claim Token : ZBNTBQRBD236