Tag Archives: educational toys

Tajamkan Minda Anak Dengan Puzzle

Assalamualaikum wbt semua,

Apa khabar selepas Ramadan dan Syawal ini baru-baru ini ? Tentu gembira dapat meraikannya bersama keluarga tercinta.

Agak lama tidak berupdate di blog ini, apatah lagi bila masuk bulan puasa, aktiviti dengan anak-anak menjadi semakin padat tambah-tambah pula Ilham dan Rania sedang belajar berpuasa buat pertama kalinya jadi masa sentiasa terisi. Bagaimana prestasi anak-anak kita semasa Ramadan lalu ? pasti banyak kenangan yang lucu kan ūüėÄ . Alhamdulillah Ilham dapat berpuasa 5 hari dan Rania dapat bertahan setengah hari. ¬†Mudah mudahan tahun hadapan akan bertambah bilangannya.

Ok, entry kali ini adalah entry tentang puzzle. ¬†Saya sangat-sangat mengesyorkan agar satu rumah wajib ada puzzle untuk anak-anak kita. Kerana kebaikan permainan ini sangat-sangat membantu dalam perkembangan otak anak. Bukan sahaja untuk anak-anak, malah kita sendiri pun dapat mengasah minda kita yang mungkin dah berkarat ūüėČ

Puzzle Tajamkan Minda anak

Puzzle bukan sahaja satu permainan yang menyeronokkan malah ¬†ia dapat meningkatkan daya kreativiti dan imaginasi anak. Selain daripada dapat belajar mengenal bentuk dan warna, usaha mereka dalam memadankan puzzle ini sebenarnya telah “memaksa”¬†otak mereka untuk bekerja mencetuskan sinaps baru dan sekaligus dapat menajamkan kemahiran mereka dalam penyelesaian masalah.

Dengan mengajak anak-anak bermain bersama, minda anak bukan sahaja akan menjadi lebih kreatif dalam melihat sesuatu perkara dalam persepsi yang berbeza malah, ia juga dapat memupuk semangat kekitaan dan bekerjasama dalam pasukan. Masa mereka juga dapat diisi dengan perkara yang berfaedah selain dari permainan video atau menonton tv.  Ingin saya tekankan bahawa, puzzle disini tidak semestinya yang mahal, malahan saya banyak terjumpa dengan puzzle berharga dibawah RM5 di pasaraya. Ianya lebih berbaloi dari permainan yang mahal dan berjenama tetapi akhirnya  rosak dihempas anak.

Puzzle boleh dimainkan seawal usia anak sudah boleh memegang objek, seawal 1 tahun. Untuk peringkat permulaan, mulakan dengan puzzle dengan warna yang terang dan besar dalam potongan yang minima. Contohnya untuk usia setahun, gunakan 2 keping cantuman. Apabila usia dan kemahiran mereka semakin bertambah, tingkatkan darjah kesusahan puzzle. Anak-anak pastinya gembira jika  dapat menyelesaikan puzzle mengikut kemahiran mereka. Jangan lupa berikan pujian dan galakan.

Untuk para ibu bapa yang rasa susah nak ke kedai, kami juga turut menjual puzzle bertema sesuai untuk peringkat toddler, usia 1-2 tahun. Puzzle ini didatangkan dalam kotak yang comel seperti beg. Di dalamnya terdapat 6 set puzzle  dengan cantuman 2 keping setiap set. Terdapat 5 jenis tema berbeza iaitu Burung, Kenderaan, Binatang, Warna dan Bentuk serta Binatang Ternakan. Harganya cuma RM15 satu tema. Untuk lebih gambar boleh view di fanpage http://www.facebook.com/sayangds  atau http://www.facebook.com/mybabysbucket. Jumpa lagi di entry seterusnya.

Selamat Beraktiviti !

Tips Menyusun Permainan Anak

Tips Menyusun Permainan  Anak

Tips Menyusun Permainan Anak

Assalamualaikum wbt.

Apa khabar ? Harapnya semua berada dalam keadaan yang baik belakalah ye.

Hari ini saya nak berkongsi Tips Menyusun Permainan Anak. Betul tak, jika saya katakan, kebanyakan ibu-ibu memasukkan semua barang perminan dalam satu kotak khas atau container plastik yang besar tu, termasuklah saya. Segala macam jenis kereta, anak patung, puzzle, blok dan entah apa-apa lagi bercampur baur. Bila anak nak main, dia akan tuang semua di atas lantai untuk cari permainan yang diinginkan, aduii penat kan. Pening juga tengok rumah bersepah.

Tapi apa yang saya praktikkan sekarang adalah memasukkan barang-barang permainan tersebut dalam zip lock plastik mengikut jenis. Ziplock bag ni kiranya bahan terpenting dalam Tips Menyusun Permainan Anak. Contoh, kalau kereta yang kecil-kecil  saya masukkan sekali dalam 1 beg plastik, set permainan keretapi yang ada track dan coachnya dalam plastik yang lain, blok yang sama jenis dalam plastik satu dan begitulah seterusya. Jadi kalau anak-anak nak bermain, dia boleh ambil beg plastik yang berkaitan saja dan bila dah habis main boleh simpan semula. Begitulah seterusnya. Jadi barang permainan mereka pun tak bercampur aduk sekaligus memudahkan mereka dan kita.

Plastik zip lock ni rupa bentuknya seperti plastik ubat yang kita dapat di farmasi atau di hospital dimana diatasnya ada lock jadi barang didalam tu tak akan keluar.  Plastik ini boleh didapati di kedai-kedai buku, atau pasaraya Hypermarket dengan pelbagai saiz. Untuk memudahkan urusan saya beli satu saiz yang besar untuk mengasingkan semua permainan seperti diatas. Gambar diambil khas untuk enty kali ini, Tips Menyusun Permainan Anak dengan tuan punya permainan :)

Jadi kepada ibu-ibu, bolehlah cuba guna plastik ini. Bukan setakat permainan anak-anak, tapi boleh juga digunakan untuk tujuan lain seperti mengasingkan barang basah dalam peti ais (ayam, ikan, daging)¬† ataupun menyimpan handphone, jam sewaktu pergi berkelah¬† (jadi tak basah). Semoga lepas ini, barang permainan mereka lebih tersusun dan kita pun tak lagi pening-pening kepala ūüėČ

Selamat Mencuba  Tips Menyusun Permainan Anak !