Category Archives: Prematurity

Demi Masa dan Keputusan ujian ROP ke- 3

Salam petang Ahad,
Pejam celik pejam celik dah hari Ahadkan. Rasanya baru semalam melangkah masuk ke minggu baru. Cepat betul masa berlalu. Manusia biasa macam kita ni selalu lalai dan terleka buat perkara lain, tambah-tambah benda yang lagha kadang-kadang sampai dah nak habis waktu solat. Nak -nak pulak, hari Isnin sampai Khamis pukul 7mlm-8mlm, alah bila cerita Nora Elena ke udara tuh hehehe.. Ada yang terkena batang hidung tak ? ya Allah, ruginya.. kan dah berdosa tu.. Benarlah ayat Allah dengan maksudnya :-

“Demi masa.Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian. Kecuali merka yang
beriman dan beramal soleh serta berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan dengan
kesabaran”

Tapi saya yakin, korang semua yang membaca ni tak macam tu kan. InsyaAllah semuanya tepati masa. Kalau kurang kita sama-sama tingkatkan ye. Ini pesanan untuk diri saya juga tau.. :)

Ada 2-3 perkara yang masih tertunda. Salah satunya nak update tentang keputusan ROP ke-3 Bree. Ya, saya ingat janji saya… :)

Di pendekkan cerita, mata Bree sebelah kiri sudah ok sepenuhnya. Maknanya tiada apa yang perlu dirisaukan lagi. Semua salur darah mata sudah sampai kebelakang dan matanya tiada bahagian yang gelap ( bahagian yang gelap menandakan ada masalah). Tetapi mata kanannya perkembangan agak perlahan. Masih ada ruangan gelap di hujung mata. Sebab tu doktor terpaksa buka atau bahasa kasarnya koyakkan kelopak mata Bree nak tengok sejauh mana salur darah tu sampai. Memang ada peningkatan tapi lambat sedikit.
Melalak-lalak budak kecik tu bila mata hampir-hampir nak di cungkil keluar, eh ye ke? hahah tak adalah. Gimik je tu.

Menurut doktor, waktu yang kritikal untuk risiko ROP adalah dari minggu ke 32 hingga 38. Bree sekarang sudah minggu ke 40, maknanya risiko sangat kurang, tapi bukan bermakna tiada. Ada kes yang di laporkan bayi terkena ROP ni pada minggu ke 42. Jadinya minggu depan kena pegi lagi untuk make sure Bree benar-benar melepasi tahap risiko 100%. Aduh, malasnya… huhuh takpe takpe demi kesihatan anak, kita pergi lagi ye minggu depan…

ROP yang ke-3

Ye betul, hari ini cek ROP yang ke-3 untuk Bree. Temujanji dengan doktor pukul 8 pagi. Nanti saya update ya.. nak bersiap-siap ke hospital ni.. doakan segalanya berjalan lancar. Amin..

Bree sudah pulang

Salam semua sahabat-sahabat maya..
Setelah 84 hari berumah di NICU dan hampir 8 hari aku bertapa di sana bersama-sama si kenit tu, akhirnya bayi magis kami, Bree telah selamat pulang ke rumah kami. Alhamdullilah, syukur ke hadrat Ilahi..

NICU
Sebelum ni tak pernah pun duduk lama di NICu ni, paling lama pun sehari semalam menemankan anak yang sulung, hero Ilham yang ada komplikasi 4 tahun lepas. Adiknya Rania pula, lahir tanpa sebarang masalah. Tetapi yang ini, memang lama betul hampir-hampir 3 bulan ! . Peh lama kau… Seminggu sebelum Bree di benarkan pulang, macam biasa, si ibu akan di panggil untuk room in bersama-sama dengan bayi mereka untuk bonding dan biasakan diri dengan keadaan premature baby. Malam pertama di sana, penghawa dinginnya mak aiii.. sejuk gilerrr .. memang tak boleh tidur langsung. Sampai kena minta extra selimut. Rupa-rupanya memang bilik ibu yang satu itu terkenal dengan suhunya yang mengalahkan gunung Everest (ceh macam la aku pernah sampai ke sana 😀 ) .. tapi memang sejuk ahh.. bukan aku sorang je yang cakap ni, semua ibu-ibu termasuk la nurse pun cakap benda yang sama. Nasib baik la malam berikutnya aku dan baby dah boleh duduk sama jadi kami di tempatkan di Bilik Recovery. Suhu di sini sejuk yang biasa-biasa tu, so lega la aku ..

BERAT
Syarat untuk discharge dari NICU ni berat baby kena cecah 1.8kg barulah dibenarkan pulang. Berat bayi akan di timbang sehari sekali waktu pagi. Masa tu beratnya baru 1.68kg lepastu boleh pulak turun 1.64kg .. Aduhai anak … Aku tengok mak-mak lain malam-malam mesti bagi susu botol sama ada ebm mahupun susu formula. Jarang yang menggunakan cup ni sebab cup ni memang tumpah. Pada mulanya aku memang aku ikut peraturan bagi cup sebab tak nak nanti baby ada nipple confuse. Tetapi di sebabkan cup feeding mengambil masa untuk habiskan dan banyak yang tumpah ( bila tumpah, tak semua susu masuk perut baby, maka beratnya akan naik sikit-sikit seterusnya lambat la balik huhuh ) dan ramai mak mak yang seangkatan dengan aku dah bertukar ganti orang balik, maka aku pun tukar strategi. Hari ke-6 aku terus turun bawah ke kedai beli botol dan teat kecil untuk newborn. Jadinya malam itu bermulanya projek botol susu ..hihihih. Tujuannya hanya satu, untuk bagi berat baby naik cepat. Strategi menjadi ! Hari ke-8 kami di benarkan pulang. Bukan aku seorang tetapi 6 orang mak di situ jugak dapat kebenaran.. Yahooo..

PENJAGAAN
Di sebabkan Bree di lahirkan secara pramatang, maka sebelum kami di benarkan pulang, macam-macam yang di ajarkan berkaitan dengan kebersihan yang harus di jaga rapi. Antaranya

  • Botol susu harus di steril setiap kali selepas menggunakannya. Ia mesti di masuk kan di dalam air yang mendidih untuk mematikan kuman
  • Haruslah mencuci tangan sebelum dan selepas menyentuh baby. Ini juga harus di applikasikan kepada sesiapa juga yang datang ke rumah. Keluarga dan saudara mara
  • Tidak dibenarkan membawa bayi berjalan-jalan di tempat yang ramai orang seperti pasaraya, pasar malam, pasar pagi, kenduri. Ini adalah untuk mengelakkan jangkitan pada bayi akibat terdedah pada persekitaran ramai yang mungkin ada masalah kesihatan
  • Jiran tetangga tidak digalakkan untuk datang menziarah lagi buat masa ini. Hanya keluarga terdekat sahaja tetapi haruslah mematuhi penjagaan kebersihan di atas.
  • Tidak di benarkan melawat jika ada selsema, batuk atau demam
  • Jika suami merokok ( nasib baik cik abang tidak merokok), sebelum masuk kerumah apabila pulang dari kerja, kena buka baju di luar rumah untuk mengelakkan partikel yang tidak sihat menganggu sistem pernafasan bayi

Peh.. banyak betul kan. Macam mengada-ngada pulak. Tapi itulah semua yang di nasihatkan orang doktor . Ia adalah untuk menjaga kesihatan Bree, maklumlah sistem badannya belum kuat lagi. Jadi pada kawan-kawan atau jiran-jiran yang nak datang melawat tu mungkin dapat tangguh seketika nanti bila Bree dah sihat sikit dalan 6 bulan ke atas .. Boleh la datang ke rumah Link.. Terima kasih kerana memahami.. :)

KOMPLIKASI
Banyak komplikasi yang di alami Bree telah berjaya di tangani. PDA iaitu injap jantung yang terbuka pada awalnya telah pun tertutup dan berjalan dengan baik kini. PVA di otak hanya pada fasa II, fasa ringan yang tidak kritikal. Dan jangkitan kuman pun dah tak ada.. Yang perlu di follow up hanyalah ROP , masalah mata yang biasa di alami oleh bayi pramatang akibat sel-sel mata yang tidak matang.

Begitulah serba sedikit pengalaman di NICU Selayang dan segala yang berkaitan dengan Bree sebelum di benarkan balik ke rumah. Sekarang Bree dah pun bersama-sama kami. Sudah 10 hari. Banyak yang perlu disusun dan di ubahsuai sesuai dengan kehadiran orang baru. Dengan jadual Home School baru, online bisnes dan penjagaan Bree. Penat juga tu, tapi nasib baik ada orang-orang sekeliling yang memberi sokongan terutama cik suami tercinta, Tuan Besar Sharim. Dapat la juga masa untuk berehat seketika.. TQ Awak.. :)

Owh terima kasih yang tak terhingga juga kepada warga NICU Selayang yang telah menjalankan tugas dengan penuh dedikasi selama ini. Dan terima kasih kerana menjaga Bree dan bayi-bayi istimewa yang lain. Anda memang terbaekkkkkk ! Salute..

Juga kepada sahabat-sahabat dan anda semua yang sentiasa memberi doa yang tidak pernah hentinya.. sayang sumernya .

Tahap Kesihatan Bree

Assalamualaikum semua,
Ramai yang bertanya tentang Bree, terima kasih ya kerana anda semua ambil berat. Oklah jom kita update sikit.

Hari terakhir melawatnya adalah pada isnin lepas 25hb April. Suami yang pergi ke hospital membawa bekalan susu seperti biasa kerana saya ada urusan lain di luar. Terima kasih En. Suami.

Beratnya sudah naik ke 1.45kg ! Rasanya macam tak percaya pulak. Sebab masa lahir hanya 800gram.. Alhamdulilah. Feeding semakin baik. Cumanya imbasan dalam matanya mendapati ada sedikit ‘bump’ pada saluran darah ke matanya. Doktor ada memberitahu ini mungkin di sebabkan peningkatan fisiologi dalam badan Bree yang mungkin agak cepat yang menyebabkan ada tempat-tempat yang mengalami peningkatan sedikit luar biasa. Walau bagaimanapun doktor berjanji akan terus menjalankan pemantauan terhadap Bree. Kalau hal ini berterusan, worst come to worst pun Bree akan mendapat rabun jauh. Harap-harap nanti akan ada perubahan yang lebih baik untuk matanya. Sama-sama kita doakan ya.. ~

Bree sudah 2 bulan hari ini

Alhamdulillah,
Anak ‘ajaib’ kami hari ini sudah genap 2 bulan. Kalau diikutkan umur sebenar, dia masih lagi dalam kandungan berusia 8 bulan.
Perkembangan terbarunya :-

  • berat 1.28 kg
  • minum 17 ml / 2 jam sekali

Perkembangannya sangat memberangsangkan. Dia kini sudah boleh bernafas sendiri tanpa memakai sebarang alat bantuan.  Pergerakannya juga semakin aktif. Mengikut kata jururawat bertugas, beratnya menaik dengan baik. Mungkin dalam sebulan lagi saya akan di panggil untuk tinggal bersamanya di hospital untuk di ajar teknik menyusu dan penjagaan bayi yang betul bila beratnya mencecah 1.6 kg sehinggalah 1.8kg (berat ideal untuk keluar dari hospital).

Harapanya semoga semuanya berjalan lancar. Amin

Update terbaru Bree

Salam..
Apa kabar semua ? Harapnya dalam kondisi yang memberangsangkan ( mcm cakap indon pulak :D)

Dah lama tak update pasal Bree kan. Secara ringkasnya :-

  • berat dia dah bertambah ke 1.21 kg ( 2 hari lepas)
  • minum pun dah 18cc

Alhamdulillah, semoga dia  terus cepat naik dan boleh balik ke rumah kami. Bree juga sudah berpindah ke bilik lain. Bilik ini khas untuk bayi yang sudah stabil keadaan kesihatannya dan hanya tunggu berat untuk naik saja. Masa aku ke sana untuk melawatnya, melilau juga cari dia dalam bilik yang di tempatkannya dulu. Nasib baik la ada jururawat bertugas yang memberitahu bahawa bayi kami dipindahkan ke wad yang baru ( hadapan kaunter NICU) . Patutla nampak baby yang duduk kat tempat dia dulu putih rupa rupanya anak orang lain hahaha..