Monthly Archives: February 2014

Apa Ada Pada Susun Kasut ? Aktiviti Home School

Susun kasut. Pada kita yang dewasa tua bangka ni, setakat susun kasut tu .. eleh tak de menda kan. Sebelah tangan pun bleh buat. Apalah ada pada susun kasut ni. Simple present tense punya keje !

Tapi, tahu tak yang sebenarnya aktiviti menyusun kasut ini adalah satu aktiviti yang dapat merangsang perkembangan minda dan fizikal anak ? Bagaimana ? Jom tengok apa manfaatnya aktiviti ini pada anak-anak kita

1. Disiplin – Inilah nilai utama yang dapat kita terapkan pada diri anak-anak. Kalau kita biasakan mereka dengan menyusun kasut, lama-kelamaan mereka akan terbiasa untuk meletakkan sepatu masing-masing secara lebih tersusun semasa keluar dan masuk ke rumah. Tak adalah berselerak kan. Secara tidak langsung, kuranglah sikit beban mak ni ha. Bolehlah bermuka buku lama sket 😀

2. Koordinasi Tangan dan Mata– kasut yang disusun haruslah selari dan elok susunannya. Disinilah mereka belajar untuk meingkatkan kemahiran koordinasi mata dan tangan masing-masing. Jika selalu melakukannya, maka akan lebh mahir.

3. Padanan– kasut harus disusun mengikut saiz, warna dan jeniskan. Dari sini, mereka belajar memadankan mengikut kesesuaiannya diatas. Ia juga berkaitan dengan koordinasi tangan dan mata tadi

4. Sabar – walaupun nampak ia perkara yang mudah, tapi kalau banyak kasut, geram juga jadinya kan. Jadi, pelajaran lain yang mereka dapat daripada aktiviti ini adalah SABAR.

5. Kerjasama– disebabkan aktiviti ini dilakukan oleh Rania dan Caca, maka mahu tak mahu mereka harus bekerjasama. Apa yang penting ? KERJASAMA !

Aktiviti Susun Kasut Home School

Dan akhirnya, SIAP ! Alhamdulillah. Mission accomplished ! So mak ayah sekalian boleh lah cuba aktiviti ini dirumah ya. Sebenarnya banyak benda yang boleh kita belajar dari alam sekitar.

The world is our classroom ! Selamat mencuba :-)

Ragam Masuk Sekolah – Entri Yang Tertangguh..

Sepatutnya entri ini saya masukkan pada awal bulan Januari lepas. Tapi macam biasa, tak sempat.

Jadi hari ini, mood saya rajin tahap maksima banyak benda yang saya nak update. Rugi pula kalau tak dokumentasikan momen penting anak-anak. Harapnya suatu hari ini ia menjadi jurnal indah buat mereka bila di baca semula. 

Ok tahun ini, yang sulung Ilham dah masuk sekolah rendah, darjah 1. Dan dalam masa yang sama masuk sekolah agama juga. Jadi waktu pagi ke sekolah agama 8-11 pagi dan sebelah petang sekolah kebangsaa 1-6.30 petang. Kalau entri ini ditulis awal-awal hari tu mungkin saya tak perasan tapi bila dan dekat 2bulan Ilham melalui jadual begini saya perlu penambahbaikan.

 Sekolah Agama- homeschool

Bersiap nak ke tadika. Hensem juga budak ni, siapa nak buat menantu ? eceh !! 😀

Sekolah agama1

Bayangkan anak-anak balik sekolah agama pukul 11 hingga 11.30. Lepas tu nak bergegas pula ke sekolah rendah. Bagi Ilham oklah sikit sebab saya yang hantarkan. Pukul 12.50 baru gerak. Tapi bagi yang naik bas, pukul 12 tghari bas dah duduk terpacak depan rumah sambil pon-pon, memanggil. Bila masanya budak-budak ni nak mandi, makan. Pastinya terkocoh-kocoh. Balik sekolah kebangsaan pun dah dekat pukul 7. 

Ilham

Ilham happy dapat jumpa kawannya baiknya semasa di sekolah tadika dulu !

Sekejap lepastu dah nak maghrib, nak solat maghrib. Nak makan pula, lepas makan badan pun letih dan nak tidur. Kalau dulu pukul 10, Ilham masih lagi aktif melompat sana-sini. Sekarang pukul 9 dah melepek dalam bilik nak tidur. Bila masa nak buat kerja sekolah ? Mungkin dia masih darjah 1 jadi tak ada sangat pun homework, but still. Keadaan ini akan berterusan sampai darjah 6. Takkan lah sampai dajah 6 tak ada homework kot ? Ini yang merunsingkan saya. Mungkin ini situasi baru bagi saya, tapi rasa kurang selesa. Ini yang nak buat fulltime home school nih 😀

Rania

Posing sebelum ke kindy. Caca pun tumpang posing dengan botol susunya 😀

 

Okey, Rania pula. Dia excited masa 3 hari pertama masuk sekolah. Kami hantar dia ke sekolah tadika jenis Cina. Supaya dia boleh bercampur dengan bangsa lain disamping menambahkan lagi cabang pengetahuan bahasanya. Masuk minggu depannya, dia demam. 4 hari tak pergi sekolah. Hari ke-3 dia dah sihat sebenarnya tapi disebabkan saya ambilnya lambat sebelum ni, dia pun buat perangai. Menangis-nangis tak nak ke sekolah. Tapi lepas kena ayat pujukan power papanya dan saya pun berjanji untuk ambil awal, dia pun kembali ceria. Dan sampai sekarang semuanya berjalan lancar macam biasa. Bila balik rumah dia pulak sibuk mengajar si Caca a,b,c lah, perkataan cina dia lah. Sampai mak dia pun kena belajar sekali. Hai pening..

Rania&Ilham

Terbaikk !!

3 Years of Survivor Raisya – si Pramatang Yang Aktif

Sebenarnya post ni saya nak publish pada 14 Feb yang lepas tapi tak sempat (sibuk nak cari gambar Caca terbaru heheh ). Ok, sekarang dah boleh realease. Jemput baca :-) 

Diam-diam, hari ini sudah 14 Feb 2014. Mungkin ada di antara kita yang sambut valentine. Bagi kami, ya kami sambut juga tapi bukan Valentines, hari ini adalah hari ulangtahan kelahiran Raisya Sabreena, bayi pramatang yang dilahirkan pada usia kandungan 25 minggu pada 14 Feb 2011 lalu,  hari ini kini telah genap 3 tahun.

Syukur Alhamdulillah.. kami tidak menyangka dia boleh “survive” sekuat ini. Bukan mudah dugaan yang di laluinya, banyak komplikasi dan masalah lantaran dilahirkan pada usia yang terlalu muda. Tapi Allahlah yang Maha Berkuasa. Dia yang mengaturkan segal-galanya.

Raisya Sabreena kini membesar menjadi anak yang “cheeky”, sihat, lincah, aktif dan nakal juga. Terima kasih ya Allah. Owh hari ini kami akan pergi bercuti-cuti seketika, memandangkan esok juga, hari ulang tahun papanya pula :-)

Ok, doakan Caca (nama manja Raisya) menjadi anak yang sihat sejahtera dan solehah di dunia dan akhirat jua. Aminn..

Nak tahu apa yang terjadi pada Caca dulu ? Baca disini ya 

Caca 3 years - premature baby 25  minggu

Nak Berkongsi Cerita Set Kesuburan Shaklee

Alang-alang dah menulis blog, saya nak berkongsi tentang cerita Set Kesuburan Shaklee. Rasanya ramai dah tahu. Tapi saya yaking ramai juga yang masih tidak tahu. 

Set Kesuburan Shaklee ini, adalah set lengkap yang boleh ataupun memang WAJIB digunakan oleh kedua suami isteri untuk membantu meningkatkan tahap kesuburan mereka. Nak dapat zuriat, tak bolehlah sebelah pihak sajakan, kenalah keduanya sihat dan subur. Lebih-lebih lagi, kalau suami seorang perokok, memang sangat menggangu kualiti sperma. Bagi wanita pula, GLA iaitu salah satu komponen dalam set ini dapat membantu mengecutkan cyst jika ada, disamping menstabilkan kitaran haid  selain fungsinya yang utama iaitu untuk menyediakan medium yang subur buat si isteri.

Secara ringkasnya, vitamin atau supplemen yang ada dalam set ini memang tahan lama. 4 bulan lamanya. Dan ia tiada pantang. Cuma ikut saja aturan makannya supaya dapat kesan yang maksimum. Bila kesannya maksimum maka peluang untuk hail pun tinggilah kan. 

Tiada yang lebih bermakna apabila mendapat perkhabaran dari pengguna set kesuburan ini yang telah pun berjaya walaupun pada usia 40-an dengan hanya sebelah ovari saja. Alhamdulillah !! kuasa Allah.. kita hanya berikhtiar. 

Testimoni Set Kesuburan Shaklee

So pada kawan-kawan yang sedang berikhtiar untuk mendapatkan zuriat tu, boleh cuba. Silalah klik ke link ini ya . Nanti ada maklumat lengkap di sana. 

Dan jangan lupa berdoa. Mudah-mudahan ada rezekinya nanti.

Jaga diri ~