Monthly Archives: June 2011

Sedekahlah Al-Fatihah

Assalamualaikum wbt.
4 tahun yang lepas, semasa menghadiri majlis perkahwinan kawan baik saya (suami suka usik dengan panggil “kawan sebuaian” saya sebab dah berkawan dengan kawan ni sejak dalam buaian lagi .. :)  ), saya, suami dan seorang makcik duduk makan semeja. Sambil borak-borak kosong tu, dia ada bertanya tentang anak memandangkan, masa tu, saya pun baru saja hamil anak sulung 3 bulan kalau tak silap.

Makcik tu very nice and humble person. Sempat dia bercerita pada saya satu perkara yang sampai kini saya ingat. Semasa anaknya bersekolah dulu, ada seorang murid yang tahap kecerdasannya biasa-biasa sahaja, tidaklah begitu genius atau lemah sangat, tetapi apa yang menarik tentang anak ini ialah, dia begitu menghormati orang tua, mendengar cakap dan sangat sopan. Bak kata usop wilcha, “well behaved” hhehe (english edukesyen gitu ) . Semua guru suka dan sayang pada budak ni. Apabila guru kelasnya menanyakan kepada ibunya bagaimanakah didikan di rumah ? Ibunya menjawab bahawa semasa dalam kandungan lagi dan sehingga sekarang, setiap hari pasti ibunya akan menyedekahkan surah Al-Fatihah pada anaknya.. MasyaAllah. Hebat kan ?

Lalu, makcik tu pun berpesan pada saya, nanti lepas solat amalkan bacaan Al-Fatihah dan sedekahkan pada orang-orang yang kita kasihi. Berikan pada yang sudah tiada mahupun yang masih hidup. Ini supaya roh mereka sentiasa tenang dan mendapat keberkatan hidup dari Allah. Caranya :-

1. Pertama sekali hendaklah menyedekahkan surah Al-Fatihah kepada langit dan bumi dan di ikuti bacaan surah.
2. Seterusnya bolehlah sedekahkan kepada sesiapa saja yang kita mahu dengan niat

“Aku sedekahkan surah Al-fatihah ini kepada rohnya (sebut nama dan bin/binti)”

cth : “Aku sedekahkan surah Al-fatihah ini kepada rohnya bapaku Abu Hassan bin Ali” dan teruskan dengan bacaan.

3. Dan jangan lupa sedekahkan untuk diri sendiri juga .. :)

Harapnya perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua. Wallahualam.

Owh kawan saya tadi tu dah pun ada anak 2, gegirl hehe.. comel-comel dan bijak belaka.. semoga mereka kekal bahagia hingga ke syurga. Amin

Murahnyer harga !

 

Assalmualaikum Mommies,
Online Shop saya http://mybabysbucket.com/ sekarang sedang mengadakan sale untuk mommies sekalian. Harga telah dipotong serendah-rendahnya. Istimewa untuk followers dan kawan-kawan blogger semua, kos penghantaran adalah percuma untuk pembelian melebihi RM50. Nanti dalam remark tulis “blogger” ye. Memang murah giler lah! tak percaya? cuba click link dibawah.

  
p/s : Jangan lupa bagi sokongan pada saya yek. Terima Kasih :)

A token of Appreciation

Salam ceria pagi Isnin,
Minggu lepas, selepas ROP checkup Bree, kami singgah ke NICU. “Rumah” Bree hampir 3 bulan disana.

Sebagai tanda penghargaan kami kepada staf-staf NICU Selayang yang bertungkus lumus menjaga budak tecit tu siang malam, maka saya buatkan sedikit buah tangan untuk mereka. Homemade Chocolate bertulisan “TQ 2 STAFF NICU SLYG” dengan filling Almond. Huruf “T” untuk staff tu terlebih pewarna tu yang nampak merah sikit hheheh..

Harapnya dengan hadiah yang tak seberapa ini, dapat membuatkan segala penat lelah mereka di hargai. Semoga terus berkhidmat dengan cemerlang. Hanya Allah SWT yang dapat membalas budi baik mereka.

Moralnya : Orang berbudi kita berbahasa .. :)

Followers sudah kembali , yeay !

Alhamdulillah,
Rentetan daripada post pagi tadi, followers sekalian sudah pun kembali. Ingatkan menghilang diri kemana tadi :) .

Mungkin blogspot sedang mengemaskini apa-apa function yang menyebabkan pengikut-pengikut tadi ghaib sebentar. Ok la tu.. happy bila dapat melihat mereka muncul semula. Baru semangat sikit nak update entry..

Follower sudah hilang !

Terkejut pula pagi ni bila semua followers di tab sebelah sudah hilang. Apa sudah jadi.

Cuba google tengok kalau-kalau ada jawapan. Salah satu cadangan yang diberi, cuba clear kan cookies dan buat post baru..

Ok now nak cuba.. harap-harap dapat restored balik.. amin

Projek Hujung Minggu


Assalamualaikum semua,
Apa macam hari Isnin ni ? Ada yang kerja tapi ramai yang masih bercutikan sempena cuti ganti Hari Keputeraan Baginda Yang Dipertuan Agong.

Ha, hari sabtu, maka berjalanlah projek hujung minggu yang memang dah lama teringin nak buat. Dok usha usha gambar je sebelum ni, so hari sabtu tu saya teruskan niat membuat projek yang satu ini. Nak tau buat ape.. hehehe.. Cinnamon Roll.. yeah.. ok tak nak cakap banyak. Sila jamu mata dengan gambar-gambar kat bawah

sebelum di masukkan kedalam oven. susun atas dulang

dah siap dengan frosting cream cheese.

Buat sendiri puas hati. Rasa pun not bad (puji sendrik pulak hehe). Nasib suami suka, cuma anak-anak nampak pelik sikit benda ni sebab dorang tak pernah makan hahah.. Tak pe, mama buat roti yang lain pulak ye .. hehe

Resepi ni saya dapat daripada blog Kak NorMasri, otai bab masak memasak dalam forum cari. TQ kak Noor. Selamat mencuba. .. :)

Cinnamon Rolls

Bahan:

Doh

100 ml air
200 ml susu segar
55 g mentega
48 g tepung superfine
1 biji telur
10 g gula
3 g garam
550 g tepung high protein
7 g yis segera
1 sudu kecil esen vanilla

Inti

55 g mentega
125 g gula perang
9 g serbuk kulit kayu manis (cinnamon)

Topping

112 g cream cheese – dibiar pada suhu bilik
55 g mentega
80 g gula icing
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar susu segar

Cara membuatnya:

Masukkan semua bahan doh, uli sehingga licin.

Perap selama 1 jam sehingga doh naik sekali ganda

Tumbuk dan canai menjadi segiempat berukuran 17×10 in. Sapu mentega atasnya kemudian tabur dgn campuran gula perang dan cinnamon. Kemudian gulung memanjang dan potong menjadi 16 ketul berukuran 1 in setiap satunya.

Susun dlm loyang dan biarkan naik sekali ganda atau selama 45 min. Sementara itu buat topping dgn mencampurkan semua nya dan kacau sebati.

Bakar roti pd suhu 170C selama 15-20 min. Apabila masak, dan ketika masih suam sapukan topping atasnya.Sedia utk dimakan.