Demam Anak 3 !

Salam Sejahtera semua..
Yeah, sesuai dengan tajuk entry kali ni, memang ‘demam’ jadinya bila semua anak sudah duduk serumah dan berkumpul sekaligus.

Sebelum ni abang dan kakak Bree tinggal di rumah atok dan tok ayahnya buat sementara semasa aku di hospital. Minggu lepas balik kampung dan ambil semula budak-budak ni. Kiranya hari ini hari ke-4 la kami bersama berlima. Mulanya memang la teruja sangat-sangat tetapi selepas mengharungi hari pertama.. fuh memang bukan mudah ..

  • dulu, aku tidur pukul 11 dengan aman sampai pukul 5 pagi baru bangun dan mulakan rutin harian biasa. Sekarang tidur pukul 11 juga tapi pukul 2 dah bangun kena bagi susu, pukul 5 kena jaga lagi, last-last pukul 8 pagi baru tersedar. Memang lari la jadual. Mamai tu jangan cakap la sebab tak tentu tidurnya..
  • dulu, bangun pagi lepas siapkan semua kerja, ajar anak, boleh la duduk rilek sambil tenet sejam dua sebelum sambung balik hal mereka. Sekarang ni, lepas siapkan kakak abang, kena siapkan adik, lepas tu keje umah, lepas tu adik balik, lepas tu kakak abang balik.. Fuh.. macam nak tercabut kain
  • dulu, kakaknya, Rania bila nak tidur malam atau petang je nak nenen. Sekarang, bila adiknya nak menyusu, dia pun nak. Pantang nampak.. nak bergayut aje.. kekadang sampai tak tau dah nak letak macammana. Ini namanya tandem nursing. Menyusu dua anak serentak. Memang ada buat position football tu tapi masih lagi mencari kedudukan selesa (macam ulasan bolasepak kat tv pulak hahah ). Rania tu sampai tertonggeng-tonggeng, sambil duduk pun jadik.. haiyakk
  • dulu lain, sekarang lagi lainnnn…

Wah memang demam macam ni, kelam kabut tak hingat punya ! Tapi apa yang aku belajar dari sini ?!

DISIPLIN

Ya, disiplin ! bila ada waktu terluang sikit, bereskan apa yang perlu. Jangan nak dok bertenet lama-lama merapu sana sini. Jangan leka. Ok stop ! nak pegi sambung kerja lain sementara anak-anak yang lain belum bangun…

3 Responses to Demam Anak 3 !

  1. haduyai…
    macam2 karenah eh..sian kat tuan punye badan..tak per..sabar byk2..nnt da lame kelamaan rutin semakin mudah..
    wah..gaya football position eh..pasni macam2 gaya la..hhehhee..

  2. Proud Mama's Dairy

    Heee… alah bisa tegal biasa… bab yang tandem nursing tu mmg amik masa gak nak cari posisi… tapi masa saya bertandem dulu… si adik ambil posisi, abang gaya bebas…heheheh..

  3. sama la qaisara dan qaid, mula2 menangis2 kakak bila tgk adik jer dapat, sbb mama dia nak dahulukan adik, last2 kakak guna gaya bebas, baru dapat serentak….mcm2 gaya dok adaa…..dalam kereta pun jadi jugak…dah la sempit, last2 adik baring atas kakak….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*