Hanya Susu Ibu Untukmu Sayang

     Pagi tu selepas aku ditolak ke wad bersalin, dek kerana ubat tahan sakit tu agak kuat aku jadik lalok. Dalam bahasa sopannya aku jadik dizzy dan nausea. Masa doctor datang buat round pun aku dengar tak dengar je ape doctor tanya. Last-last aku terlelap sampai kul 12 tengah hari. Memang dah fikir untuk pam susu tapi kepala goyang-goyang.
    Pukul 1 tgh hari, waktu melawat mak dengan kakak aku datang. Masa ni aku dah rasa ok sikit tapi hati asyik teringatkan anak dia minum susu apa dari pagi ? ish tak boleh jadi.. lepas dorang balik aku gagahkan diri untuk mula pam. Di sebabkan hari hari terawal berkemungkinan susu tak berapa keluar sangat jadi aku sudah bersedia dari segi mental dan emosi. Itu adalah proses biasa dan aku yakin makin lama aku pam makin banyak susu yang keluar. Aku tak akan patah semangat. Rasa bersalah tak dapat menyusui anak pertama sepenuhnya 4 tahun yang lepas masih bersarang. Dan aku tak mahu mengulanginya lagi. Tidak akan !
      Hospital Selayang ni menggunakan pam medela. Single pump. Tapi yang aku pelik sangat tu, takde pun orang yang pegi pam. Aku sorang je. Macam mana aku tinggalkan bilik tu macam tu la jugak waktu aku datang nanti. Haishh takkan semua kat wad ni lahir anak term kot. Eh sibuk pulak fikir hal orang aku ni hihiih. Tapi elok la jugak. Tak ade lah aku nak berebut pam. Ngeeee.. 😀
     Macam aku cakap tadi, awal-awal ni memang pengeluaran susu agak kurang. Jadi selain kena bersedia secara emosi kita juga kena stimulate kan payudara untuk menggalakkan pengeluaran. Di sebabkan bayi tak dapat memberikan stimulasi, jadi kita sendri kena buat.
     Dibawah ni aku rekod kan waktu aku pam, remarks dan kuantiti susu yang keluar. Tujuan aku buat ni adalah untuk tengok progress susu. Sesi pertama sampai sesi ke-4 mengambil masa yang lama untuk dapat result. Hampir-hampir sejam setengah. Berjanggut jugak nak tunggu tapi demi anak, aku teruskan juga. Janggut pun janggut la…hensem sket. Nnt boleh shave. Next session aku guna tangan or manual expression technique. Cara ni aku dah guna since anak ke-2 (Rania) berumur 6 bulan. Masa tu breastpump electrik aku kaput. Nak beli yang baru masa tu ekonomi teruk. So aku cuba pakai tangan. Dalam 2 minggu memang melecet breast. Yelah tak pernah kan. Sakitnya tak yah nak cerita. Tapi aku cuba lagi dan lagi. Kalau orang boleh buat asal aku tak boleh. Aku tanya pakcik Google.  Dengan bergurukan informasi kat Internet lama-lama aku boleh. Walau bagaimanapun perlu di ingatkan, yang ada hanya teori, kita yang perlu cari cara yang selesa berbekalkan teori tadi untuk buat manual expression ni. Dan sementara dapat position yang selesa tu bukan mudah. Tapi Alhamdulillah, lepas 2 minggu aku dapat teknik yang selesa dan production pun makin meningkat. Yes, azam dan tekad membuktikan kita mampu buat apa pun lebih-lebih dalam keadaan yang mendesak..
    Dan Alhamdulilah walaupun susu kurang pada awalnya tapi kuantiti semakin meningkat. Jadi ibu-ibu kita kena stay positif ok !
    Disebabkan aku dah discharge pada hari kedua, 15 Februari 2011. Maka pada 16 dan seterusnya bermulalah episod hidup aku menghantar bekalan susu ke hospital. Bekalan berharga untuk anak miracle yang istimewa ..

Date & Time                  Kuantiti                                            Remarks

14 Februari 2011

– 2.00 – 3.30 pm              few ml                                very thick colostrom. expressed by breastpump
– 7.00 – 8.30 pm              few drops                                yellowish thick colostrom
– 10.30-12.00 pm            1/5 oz                                      moderate thick colostrom

15 Februari 2011

– 4.30 – 6.00 am               1/4 oz                                   liquid yellowish breastmilk
– 10.00-11.00 am             1/4 oz            liquid yellowish breastmilk. start with manual expression onwards
– 2.00 – 3.00 pm               1/3 oz                                   liquid yellowish breastmilk
– 5.00 -5.30 pm                1/2 oz            turn to white liquid breastmilk.faster result with manual expression
– 11.30 -12 pm                 1 oz (Alhamdulillah!)              whitish liquid breastmilk

16 Februari 2011 (start sending EBM to hospital)

– 8.00 – 8.30 am               1.5 oz                                         liquid ebm
– 10.15- 0.45 pm              3/4 oz                                         liquid ebm
– 12.30 -1.30 pm              3/4 oz                                         liquid ebm
– 6.00 -6.30 pm                 1 oz                                           liquid ebm
– 10.30-10.45 pm             4/5 oz                                         liquid ebm

17 Februari 2011

– 5.00 -5.30 am               2 oz (Alhamdulilah!)                     liquid ebm
– 8.00 – 8.20 am              1 oz (very good)                           liquid ebm
– 11.30-12.00 noon         1 oz (maintain)                              liquid ebm
– 3.00 – 3.30 pm              1 oz                                              liquid ebm
-6.00 – 6.20 pm               1 oz                                              liquid ebm
– 10.00-10.15 pm           1.2 0z (progressing!)                      liquid ebm

18 Februari 2011

– 1.00 -1.15 am              1.1 oz                 liquid ebm. only 15 minutes to collect ebm with manual expression
– 8.00 – 8.15 am              2 oz                                              liquid ebm
– 11.00-11.15am             1 oz                                              liquid ebm
– 2.30 – 2.45 pm              1 oz                                              liquid ebm
– 6.15 -6.30 pm             1.5 oz                                             liquid ebm
– 9.30 -9.40 pm              1 oz                                        liquid ebm in 10 minutes

19 Februari 2011

– 3.00 -3.15 am             1.5 oz                                               liquid ebm
– 7.00 7.10 am                1 oz                                                liquid ebm
– 11.00- 11.20am         1.5 oz                                                liquid ebm
– 10.00 – 10.15 pm       3.5 oz                        (need to discard due to long hours in room temperature :( )

20 Februari 2011

– 5.00 -5.15 am            2.5 oz                                                liquid ebm
– 9.00 – 9.30 am           1.5 oz                                                liquid ebm
– 2.00 – 2.30 pm           2 oz                                                  liquid  ebm
– 6.00 -6.00 pm           2.5 oz                                                 liquid ebm
– 9.00 –  9.30 pm          1 oz                                                   liquid ebm

21 Februari 2011

– 2.30 -3.00 am             2.5 oz                                                 liquid ebm
– 8.00 -8.30 am             2 oz                                                    liquid ebm
– 12.00 -12.30 noon     1.5 oz                                                 liquid ebm
– 3.30 -4.00 pm             1 oz                                                     liquid ebm
– 6.30 -7.00 pm            1.5 oz                                               liquid ebm
– 11.00-11.15 pm          1 oz                                                 liquid ebm

5 Responses to Hanya Susu Ibu Untukmu Sayang

  1. Teruskan usaha soleha! Semoga si kecil membesar dengan sihat berkat dari susu ibu ini, mudah-mudahan!

  2. terima kasih kak yatie.. lepas ni dengan ada lagi tunjuk ajar dari pakar2 seperti kak yatie pasti akan lebih berjaya..

  3. saya cadangkan isi dalam bekas dadih utk ebm 1-2 oz. senang nurse nak handle dan panaskan masa di hosp. masa saya di nicu dulu, saya bawa bekas2 dadih kecik tu je. oh ya dulu kat hosp pun ada bekas plastik susu kecil tu utk max. 1.5 oz kot. Dia bg free je utk simpan susu.

    Teruskan pump susu utk baby, insyaAllah gradually susu akan bertambah. gud luck dear.

  4. tq mirah.. actually bekas dadih tu ada tapi tengok peti sejuk kat hospital tu dah penuh.. so tu yang guna plastik.. setakat ni nurse kata tak yah anta dah .. tunggu habis baru anta.. so skang stack up je kat umah.. thanks for the advice.. :)

  5. orait. paed dulu pesan better yg fresh baru perah tu bawa ke nicu dan bg pd baby. it's better. compared to frozen ones. jadi, biasanya time nak pg tu saya bawa yg baru, yg lama bawa balik rumah. just sharing with u abt my experiences dulu. Dulu masa 2008 di hosp serdang, tak ramai ibu berjaya pump susu utk baby prem mereka, nurse semua puji sbb saya berjaya. saya ckp saya dah ada pengalamn mnyusu anak 1st dan ini mmg kehendak saya. Kita kena kuat utk anak..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*